woensdag 22 december 2010

Interview met Bart Van Belle, webredacteur bij De Standaard

De nieuwe media zijn de toekomst! Zo weet men ook bij De Standaard waar internetjournalist Bart Van Belle werkt. Hij is webmaster van De Standaard Online, heeft zijn eigen blog, is actief op Twitter, op Facebook… Kortom: de man staat middenin de nieuwe media en vertelt daar graag het een en het ander over.  



U bent intens bezig met YouTube, Twitter en Facebook. Hoe lang doet u dit al?

Dat is nu toch sinds twee jaar dat we daar bij De Standaard intensief mee bezig zijn.

Waarom ben je daarmee begonnen?

Omdat de andere media, ook onze concurrenten, online actief werden. Nieuwssites werden meer en meer populair. We konden niet zomaar vanaf de kant blijven toekijken.

Maar wat is de bedoeling erachter?

De bedoeling is mensen naar de site te lokken waar ze onze artikels kunnen lezen. Het imago van de krant speelt ook wel een beetje mee maar de kern van de zaak is mensen doen klikken. We kunnen er niet vanuit gaan dat men automatisch naar onze De Standaard Online zal surfen, daarom gebruiken we nieuwe media zoals Twitter en Facebook als lokmiddel. Bovendien kan je met de nieuwe media gewoon een veel groter doelpubliek bereiken.

Denkt u dat de papieren versie ooit zal verdwijnen?

Neen, maar de focus zal veranderen. Meer duiding, terwijl online de mensen kort de berichtjes kunnen lezen. Ook de schrijfstijl verschilt een stuk. Als je voor het internet schrijft, hou je alles best sec, kort en louter informatief.



Met de opkomst van sites als Clint Magazine lijkt een ander soort nieuws toch populairder. Ook in de nieuwsmails van De Standaard staan vaak links naar luchtiger berichten.

Akkoord, luchtiger berichten worden het meest gelezen. En ik vind dat dit moet kunnen, weeral, als lokmiddel. Maar leefcijfers zijn niet het belangrijkste voor ons. Kwaliteit is even belangrijk. Ik denk dat De Standaard een goed evenwicht gevonden heeft tussen harde berichtgeving en het populaire nieuws.

De internetjournalistiek in het algemeen kampt met heel wat vooroordelen. Snelheid van informatie leidt tot kwaliteitsverlies en een overdosis pulp zeggen pessimisten.

Ik denk dat internet ondertussen één van de belangrijkere bronnen is voor journalisten. En vaak een even goede als het plegen van telefoontjes of het raadplegen van persagentschappen. Je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn en vooral niet te lui worden. De feiten checken en dubbelchecken. Die basisprincipes van de journalistiek blijven ook van toepassing op internet.

Hoe horen journalisten te selecteren?

De meesten zijn wijs genoeg om dat correct te doen. Ze hebben ook hun vaste sites die ze bezoeken, ze kijken naar buitenlandse kwaliteitskranten op het internet. Vaak hebben ze een soort zesde zintuig voor rotzooi of dingen die niet blijken te kloppen.

Wat vindt u van het ongebreidelde pluralisme in blogs? Iedereen mag zomaar alles zeggen, ook al is het totaal ongefundeerd?

Dat is natuurlijk eigen aan het internet. Iedereen mag alles zeggen. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk maar onze sites en fora worden netjes gemodereerd, wij dragen die verantwoordelijkheid met verve denk ik.

Je mening spuien op internet gebeurt vaak anoniem. Schuilt daar het grootste gevaar?

Ja, daarom ook dat mensen op onze site niet anoniem kunnen posten. We hebben van iedereen gegevens, dus je kan niet zomaar racistische praat komen verkopen. Maar inderdaad, daar schuilt zeker een gevaar in. Het internet is ook heel groot. Je moet er verstandig mee omspringen.

Links:
http://twitter.com/bartvanbelle
http://www.facebook.com/home.php#!/bartvanbelle
http://www.standaard.be/
http://bartvanbelle.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten