zondag 12 december 2010

WikiLeaks: macht corrumpeert altijd



Sinds de oprichting van WikiLeaks in 2006, is het nieuwe internationale medium amper weg te slaan uit het nieuws. De organisatie zonder winstoogmerk nam de heldhaftige taak op zich om mensen uit overheidsinstellingen en bedrijven waar ook ter wereld de kans te geven op anonieme wijze documenten te lekken. Dit met de bedoeling om schandalen en verzwegen onrecht aan het licht te brengen. En de wereld een betere plaats te maken.

Anoniem = macht

WikiLeaks garandeert dat iedereen die documenten op de website plaatst absoluut ontraceerbaar is. Voorlopig met succes. Hetzelfde geldt voor de initiatiefnemers. Dat het Amerikaanse bedrijf Dynadot optreedt als host voor de site en Julian Assange als woordvoerder, is het enige wat bekend is. Dat deze principes essentieel zijn voor een totaal onafhankelijk medium dat een safehaven wil bieden voor ‘rechtvaardige dissidenten’ spreekt voor zich. Dat WikiLeaks hiermee een dubieuze aura krijgt ook. Immers, hoe roep je onbekenden tot verantwoording? Het lijkt bijna op de plot van ‘The Dark Knight’.

Zijn doel voorbij?

Een ander probleem: is een persoon of organisatie die naar openheid en eerlijkheid streeft wel altijd zo nobel? Is geroddel niet eigen aan de mensheid? Leven we niet allemaal van illusies? Wie geeft iemand het recht zomaar een volledig denkbeeld van een persoon of gemeenschap te vervangen door ‘hoe het echt in mekaar zit’. Ik zou alleszins niet willen dat WikiLeaks mij even zou komen vertellen wat mensen echt van me denken of over me vertellen. Dat kan je snoeihard kwetsen, en zou ervoor zorgen dat ik nog maar een handvol (hopelijk) mensen zou kunnen uitstaan.

Pulp?

Wat is dan precies het nuttige aan de bekendmaking van WikiLeaks over de schijnheiligheid en de verborgen agenda van de Amerikaanse buitenlandse politiek? Ten eerste: duh! Deze ‘leak’ is geen verrassing. Ten tweede: alsof de verongelijkte mensen niet hetzelfde doen. En ten derde: hoe verbetert dit ook maar iets aan potentiĆ«le samenwerking of het creĆ«ren van een betere wereld? Integendeel. Pure sensatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten