zondag 5 december 2010

Internet: medium in kinderschoenen



Het internet is nog steeds een medium in kinderschoenen en dat zie je aan de manier waarop de men zich online profileert. Puberale groeipijnen op weg naar een uniform aanvaard en beschaafde manier van communiceren. Enkele voorbeelden.

E-mail

Mailetiquette is nog steeds dubieus. Zeker wanneer tussen de contactpersonen een hiƫrarchie is in het professionele leven. Het is niet evident dat om te zetten in aanvaardbare schrijftermen, veel minder dan tijdens persoonlijk contact (meneer, mevrouw) of in brieven (geachte heer, hoogachtend). Vaak gaat het er in mails zonder aanwijsbare reden een stuk formeler aan toe. Het is zoeken naar de middenweg.

Facebook

Ook op facebook lijft het aftasten wat kan en niet kan. Ongeneerd zetten sommige mensen enkele van hun ‘vrienden’ te kijk met ellendige foto’s van dronken feestjes. Terwijl hun ouders, ex-leerkrachten, familieleden, bazen… die dat ook kunnen zien. Er zijn trouwens al heel wat mensen ontslagen omwille van hun gedrag of uitspraken op sociale netwerksites. En dan heb je het fenomeen van de facebookdiscussie. Iedereen heeft er wel een paar. Van die ‘vrienden’ die het niet kunnen laten om de zoveel uur een cynische update te geven van iets dat hen enorm tegenviel in de actualiteit. Met alle nutteloze discussies als gevolg. 

Fora: ‘geef uw reactie’

Tot slot: de fora. Die winnen aan populariteit. En dan heb ik niet enkel over een gespecialiseerd forum als 2+2 waar de leek zich als een buitenaards wezen op Aarde voelt, maar ook bijvoorbeeld de reacties die je mag geven op voetbalsites of kranten als Het Laatste Nieuws (beide links: even naar beneden scrollen). Beleefdheid is vaak non-existant, meningen worden zonder enige schroom rondgebazuind. Vaak zorgt dat voor een hogere graad van algemeen aanvaarde beschavingsziektes zoals racisme. Wie zal je op de vingers tikken op een anoniem medium?

Slotsom

Ik ben voor pluralisme en het recht van iedereen op een eigen mening, maar wanneer de verantwoording en verantwoordelijkheid die hoort gedragen te worden voor het verkondigen van een mening verdwijnt, verzink je in uitsluitend destructieve communicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten