vrijdag 26 november 2010

Black Ops groter dan Batman en Harry Potter



Dat de game-industrie een steeds prominentere rol opeist in de entertainmentsector is duidelijk. Onder meer door revoluties in de besturing van de spelletjes, denk aan de Nintendo Wii of Microsofts Kinect, worden steeds grotere segmenten van  de bevolking aangetrokken. Toch zijn titels als Dead Space en Halo allesbehalve salonfähig, zeker in vergelijking met ronkende namen als Harry Potter wat betreft de literatuur en The Dark Knight als het over films gaat. Vreemd, want met de release van de game Call of Duty: Black Ops op 9 november 2010, werden alle records nog maar eens van de tabellen geveegd en een veelvoud verdiend van wat Harry Potter en Batman opleveren.

Verboden in Cuba

Black Ops is een first-person shooter verschijnend op zowat alle consoles en deel zeven in de populaire Call of Duty-serie. Het verhaal vindt plaats gedurende de Koude oorlog, tijdens de jaren ’60 en focust op clandestiene CIA-operaties behind enemy lines. De missies spelen over de hele wereld af zoals in het Oeral-gebergte in Rusland, Cuba, Laos en Vietnam en historische figuren als JFK en Robert McNamara komen in het spel voor. De game is trouwens niet welkom in Cuba aangezien tijdens één van de missies de special forces de jonge Fidel Castro proberen te vermoorden.

Verkoopcijfers Harry Potter verpulverd

Na slechts 24 uur had Black Ops al 7 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd. De totale omzet bedroeg dan al meer dan 400 miljoen dollar. Daarmee deed de game het veel beter dan grootste Hollywoodkrakers als ‘The Dark Knight’ en ‘Inception’ en verpulverde het de verkoopcijfers van de Harry Potter boeken. Het gaat hier om de grootste lancering in de hele entertainmentgeschiedenis.

Sterrencast

Tekenend voor de professionaliteit en het grote budget dat achter het spel zit, is het lijstje steracteurs dat de stemmen van de personages voorziet: Sam Worthington speelt het hoofdpersonage Alex Mason, Ed Harris CIA Agent Jason Hudson en bad guy Sergeant Reznov wordt vertolkt door niemand minder dan Gary Oldham. Een ongelooflijke cast. De soundtrack van topcomponist Hans Zimmer is verkrijgbaar in de winkel waar ook 'Gimme shelter' van The Rolling Stones op staat, een typische song uit het Vietnam tijdperk. Dit leidde zelfs tot een heropleving van de muziek van The Stone, het nummer werd via iTunes razend populair.

Mainstream persbelangstelling

Met al wat hierboven staat, is duidelijk dat de game-industrie vandaag de hoofdrolspeler is in de entertainmentsector. Het blijft dan ook merkwaardig dat spelletjes nog steeds bitter weinig mainstream persbelangstelling krijgen in vergelijking met bijvoorbeeld muziek, literatuur en films. Het interactieve ontspanningsmedium - de spelcomputer - blijft een lowbrow reputatie hebben en heeft al helemaal niets te zoeken onder de noemer kunst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten