zondag 14 november 2010

Schaakmat!

 


Alhoewel de ‘nieuwe’ media volgens cynici of realisten (u mag zelf kiezen) leiden tot een overdosis pulp, pluralisme en ongenuanceerde nonsens, zijn er ook uitzonderingen. Schaken wordt vandaag dankzij Vlaams minister Philippe Muyters, niet langer beschouwd als ‘sport’ en werd daarmee geconfronteerd met zijn status als maatschappelijk randverschijnsel. Waar het denkspel in strikte zin natuurlijk niet in hetzelfde rijtje als wielrennen en tennis kan worden gedefinieerd, gaat het in dit geval natuurlijk helemaal niet om een encyclopedie of woordenboek, maar om een praktische afspraak bij het verdelen van de financiële middelen. Financiële middelen die dus sinds kort ontzegd worden in Vlaanderen aan de koning der spelen. 

Online safehaven

Terwijl sommige filosofen en grote denkers ervan overtuigd blijven dat schaken een belangrijk bijvak hoort te zijn op de middelbare school, moet je in de klassieke Vlaamse media jezelf feeden on scraps. Niet op het internet. Schaaksites als Chesscube kennen veel actie, maar vooral op youtube vind je pareltjes als het gaat over schaakinstructeurs.

Chessnetwork

Op het populaire Chessnetwork van een zeker ‘Jerry’ (zijn achternaam onbekend)  kan je opgenomen blitz games met live commentaar en analyses van bekende games van grootmeesters bekijken. Aanrader is ook deze video waar hij wat praat over de legendarische (letterlijk) Jeffrey Willam Sawrer. Jerry analyseert tot op een zeker niveau, veel diepgang is er niet echt. Zijn sterke eigenschap is dat hij klaar en duidelijk is en daarmee kan zelfs een beginneling zijn redeneringen volgen.

Vorojtsov

Schaken is een sport die typisch geassocieerd wordt met de Koude Oorlog en Rusland (Sovjet-Unie, Gemenebest…) en het zijn dan ook niet alleen Amerikanen die met alle macht proberen schaakonderricht de wereld in te sturen. Het hilarische Vorojtsov kanaal van Sergey, staat vol met korte, gekke schaakmatchen. Hier leer je niks bij, maar het is heel leuk en ontsnappend.

Killegar Chess

De topper is Sean Godley. Deze Iers-Australische schrijver en dichter, heeft in zijn vrije tijd zijn passie voor schaak willen delen via youtube en slaagt daarin op weergaloze wijze. De reeks over Bobby Fischer is must-watch voor iedere schaakadept. Uiterst intelligente en diepgaande analyses worden in snel tempo gegeven, dus het is absoluut geen schande als je bepaalde video’s meerdere keren bekijkt om alle facetten te kunnen begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten