vrijdag 26 november 2010

Black Ops groter dan Batman en Harry Potter



Dat de game-industrie een steeds prominentere rol opeist in de entertainmentsector is duidelijk. Onder meer door revoluties in de besturing van de spelletjes, denk aan de Nintendo Wii of Microsofts Kinect, worden steeds grotere segmenten van  de bevolking aangetrokken. Toch zijn titels als Dead Space en Halo allesbehalve salonfähig, zeker in vergelijking met ronkende namen als Harry Potter wat betreft de literatuur en The Dark Knight als het over films gaat. Vreemd, want met de release van de game Call of Duty: Black Ops op 9 november 2010, werden alle records nog maar eens van de tabellen geveegd en een veelvoud verdiend van wat Harry Potter en Batman opleveren.

Verboden in Cuba

Black Ops is een first-person shooter verschijnend op zowat alle consoles en deel zeven in de populaire Call of Duty-serie. Het verhaal vindt plaats gedurende de Koude oorlog, tijdens de jaren ’60 en focust op clandestiene CIA-operaties behind enemy lines. De missies spelen over de hele wereld af zoals in het Oeral-gebergte in Rusland, Cuba, Laos en Vietnam en historische figuren als JFK en Robert McNamara komen in het spel voor. De game is trouwens niet welkom in Cuba aangezien tijdens één van de missies de special forces de jonge Fidel Castro proberen te vermoorden.

Verkoopcijfers Harry Potter verpulverd

Na slechts 24 uur had Black Ops al 7 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd. De totale omzet bedroeg dan al meer dan 400 miljoen dollar. Daarmee deed de game het veel beter dan grootste Hollywoodkrakers als ‘The Dark Knight’ en ‘Inception’ en verpulverde het de verkoopcijfers van de Harry Potter boeken. Het gaat hier om de grootste lancering in de hele entertainmentgeschiedenis.

Sterrencast

Tekenend voor de professionaliteit en het grote budget dat achter het spel zit, is het lijstje steracteurs dat de stemmen van de personages voorziet: Sam Worthington speelt het hoofdpersonage Alex Mason, Ed Harris CIA Agent Jason Hudson en bad guy Sergeant Reznov wordt vertolkt door niemand minder dan Gary Oldham. Een ongelooflijke cast. De soundtrack van topcomponist Hans Zimmer is verkrijgbaar in de winkel waar ook 'Gimme shelter' van The Rolling Stones op staat, een typische song uit het Vietnam tijdperk. Dit leidde zelfs tot een heropleving van de muziek van The Stone, het nummer werd via iTunes razend populair.

Mainstream persbelangstelling

Met al wat hierboven staat, is duidelijk dat de game-industrie vandaag de hoofdrolspeler is in de entertainmentsector. Het blijft dan ook merkwaardig dat spelletjes nog steeds bitter weinig mainstream persbelangstelling krijgen in vergelijking met bijvoorbeeld muziek, literatuur en films. Het interactieve ontspanningsmedium - de spelcomputer - blijft een lowbrow reputatie hebben en heeft al helemaal niets te zoeken onder de noemer kunst.

zondag 21 november 2010

Online poker in de lift!


Opmerking: Dit is een 'bestaand item aangepast voor een website'. De naam van de persoon in kwestie is veranderd omdat hij niet wenst te kijk te staan op het internet. In het productiedossier zal het oorspronkelijke document met de echte naam bijgevoegd worden. Vanzelfsprekend reken ik op dezelfde regels van geheimhouding als bij het keuzeproject (waarvoor de oorspronkelijke tekst bestemd was).


Terwijl online gokken steeds populairder wordt, ontstaan in alle luwte 20-jarige miljonairs die nog aan hun studies bezig zijn. Een bizar fenomeen en moeilijk te begrijpen. We doen toch een poging: op bezoek bij pokerspeler Bert Bizonkit, online bekend en berucht als ‘intjisgintje’

30 inch

Bert is 22 en zit in zijn voorlaatste jaar licentiaat fysica. Op de Europese pokersite Everest Poker speelt hij de hoogste limieten en is bang van niemand. Bert studeert in Gent, maar woont net buiten Brugge, bij zijn ouders. Helemaal boven in het huis heeft hij zijn eigen kamer dat vrij sober is ingericht. Behalve dan dat gigantische dertig inch computerscherm op zijn bureau. “Soms speel ik twaalf verschillende tafels tegelijk. Dan is het belangrijk voor het overzicht om een groot scherm te hebben, zodat je vensters niet overlappen.“ Het is er ook frisjes. “Dan concentreer ik me beter”.

5000$ later…

“The_Ses wil spelen”, zegt Bert blij als hij Everest opent “Dat is een Hollands professioneel pokerspeler. Hij is een vaste speler op de 1000$ No Limit Hold’em tafels, maar ik vind hem niet zo goed.” Een klein uurtje later heeft hij zijn woorden kracht bijgezet en is hij 5000$ rijker. Via een statistisch programma toont hij me dat hij op de lange termijn nog meer zou moeten winnen. Bert is verrassend passief over het fortuin dat hij zonet gewonnen heeft. Het is duidelijk dat een gematigd temperament essentieel is om te kunnen slagen in de pokerwereld.

Trainingssites

Hoe krijg je al die inzichten in een op het eerste zicht puur geluksspel? “Een goede manier om snel een sterke speler te worden is via trainingssites zoals Cardrunners. Die schieten tegenwoordig trouwens als paddenstoelen uit de grond. Bijna alle topspelers hebben hun eigen site, waar ze video’s maken van hun eigen spel. En ondertussen geven ze commentaar. De prijs voor een abonnement is niet goedkoop, maar dat verdien je zo terug.”

Een snel evoluerende wereld

De vraag is wat de toekomst zal brengen voor Bert: “Op dit moment wil ik gewoon verder doen waarmee ik bezig ben. Als ik mijn diploma licentiaat fysica heb behaald, zal ik de situatie opnieuw evalueren. Als het nog steeds gunstig is voor mij om te spelen, zal ik dat blijven doen. De pokerwereld is er één die snel evolueert. Ik zie bijvoorbeeld dat de gemiddelde speler steeds sterker wordt, onder andere door al die trainingssites die voor handen zijn.” Als één iets duidelijk is geworden, dan wel dat een top pokerspeler allesbehalve de kenmerken van een gokker heeft.

zondag 14 november 2010

Schaakmat!

 


Alhoewel de ‘nieuwe’ media volgens cynici of realisten (u mag zelf kiezen) leiden tot een overdosis pulp, pluralisme en ongenuanceerde nonsens, zijn er ook uitzonderingen. Schaken wordt vandaag dankzij Vlaams minister Philippe Muyters, niet langer beschouwd als ‘sport’ en werd daarmee geconfronteerd met zijn status als maatschappelijk randverschijnsel. Waar het denkspel in strikte zin natuurlijk niet in hetzelfde rijtje als wielrennen en tennis kan worden gedefinieerd, gaat het in dit geval natuurlijk helemaal niet om een encyclopedie of woordenboek, maar om een praktische afspraak bij het verdelen van de financiële middelen. Financiële middelen die dus sinds kort ontzegd worden in Vlaanderen aan de koning der spelen. 

Online safehaven

Terwijl sommige filosofen en grote denkers ervan overtuigd blijven dat schaken een belangrijk bijvak hoort te zijn op de middelbare school, moet je in de klassieke Vlaamse media jezelf feeden on scraps. Niet op het internet. Schaaksites als Chesscube kennen veel actie, maar vooral op youtube vind je pareltjes als het gaat over schaakinstructeurs.

Chessnetwork

Op het populaire Chessnetwork van een zeker ‘Jerry’ (zijn achternaam onbekend)  kan je opgenomen blitz games met live commentaar en analyses van bekende games van grootmeesters bekijken. Aanrader is ook deze video waar hij wat praat over de legendarische (letterlijk) Jeffrey Willam Sawrer. Jerry analyseert tot op een zeker niveau, veel diepgang is er niet echt. Zijn sterke eigenschap is dat hij klaar en duidelijk is en daarmee kan zelfs een beginneling zijn redeneringen volgen.

Vorojtsov

Schaken is een sport die typisch geassocieerd wordt met de Koude Oorlog en Rusland (Sovjet-Unie, Gemenebest…) en het zijn dan ook niet alleen Amerikanen die met alle macht proberen schaakonderricht de wereld in te sturen. Het hilarische Vorojtsov kanaal van Sergey, staat vol met korte, gekke schaakmatchen. Hier leer je niks bij, maar het is heel leuk en ontsnappend.

Killegar Chess

De topper is Sean Godley. Deze Iers-Australische schrijver en dichter, heeft in zijn vrije tijd zijn passie voor schaak willen delen via youtube en slaagt daarin op weergaloze wijze. De reeks over Bobby Fischer is must-watch voor iedere schaakadept. Uiterst intelligente en diepgaande analyses worden in snel tempo gegeven, dus het is absoluut geen schande als je bepaalde video’s meerdere keren bekijkt om alle facetten te kunnen begrijpen.

zondag 7 november 2010

Microsoft introduceert console zonder controller

Bijna 4 jaar na de release van de PS3 en de Xbox 360 hebben zowel Sony als Microsoft 'motion control' op de markt gebracht voor hun consoles, waarmee je door middel van beweging je spelletjes kan bedienen. Dit geniale principe werd geïntroduceerd door Nintendo met de release van de Wii. Sindsdien domineert de Wii de consolemarkt. 

Een nieuwe revolutie?

Waar Sony met de 'Move' eigenlijk gewoon een kopie heeft gemaakt van de Wii controller, is Microsoft een stap verder gegaan met zijn 'Kinect': er is geen sprake meer van een controller, de hele game bestuur je met je lichaam (zie: video).


Kinect > Wii?

De Kinect heeft nadelen: exclusief een Xbox 360 systeem betaal je ongeveer 200 euro voor de Kinect camera alleen, zowat de prijs van een complete Nintendo Wii. In de video kan je ook zien dat het systeem nog wat kwaaltjes kent. Kennelijk mogen de twee spelers niet te veel verschillen qua lengte, mag je niet te dik of te dun zijn. Daarnaast lijken de games van Microsoft toch net iets minder complexiteit en levensduur te hebben dan die van concurrent Nintendo. Microsoft en Sony hebben in het verleden ook steevast gekozen voor de weg van de state of the art graphics, terwijl Nintendo vasthield aan hun legendarische figuren zoals Mario en de focus altijd op interessante en innovatieve gameplay lag.  


Wat brengt de toekomst?

En toch: de hevige concurrentie van de drie grote spelers op de consolemarkt heeft er opnieuw voor gezorgd dat we van een kleine revolutie mogen spreken. Het futuristische beeld van de virtual reality games komt steeds dichterbij. Dat spitstechnologie zoals de Kinect voor het grote publiek kan geproduceerd worden aan een betaalbare prijs, is eigenlijk ongelooflijk. Zonder enige twijfel valt hieruit af te leiden dat top of the line, fotorealistische, 3D virtual reality games al perfect mogelijk zijn, zij het nog niet commercieel valabel.