vrijdag 29 oktober 2010

Clint Magazine: pulp?

Internetjournalistiek wordt gekenmerkt door een verlies aan kwaliteit in ruil voor snelheid van berichtgeven. In plaats van een kwaliteitslabel, dragen websites vaak een 'entertainmentslabel'. Een snelle hap ontspanning in de vorm van een straffe roddel, een naakte 'ster' of live updates van het proces Els Clottemans.


Sex, roddels en sensatie

Schoolvoorbeeld van dit succesvolle principe is het redelijk recent opgestarte Clint magazine dat op vakkundige wijze sex met roddels en sensatie bundelt. Het magazine teert volledig op reclame-inkomsten en via een ingenieus mailingsysteem worden iedere dag nieuwe bezoekers geronseld.

Bewust controversieel

De aanpak van de artikels is vaak sterk subjectief en gekleurd. Populisme wordt niet uit de weg gegaan. Ook is het mogelijk om te reageren op de artikels, vroeger anoniem, nu moet je inschrijven met je e-mailadres. Vaak wordt het magazine in de commentssectie gelaakt omwille van zijn tactieken en technieken bij het opstellen van de artikels door de lezers. Dit is ironisch want vanzelfsprekend maakt het bewust opzoeken van de controverse, het magazine net aantrekkelijk.

Eén en al verlokking

Op goedkope wijze worden constant spanningsbogen gecreëerd. Ik kan niet anders dan toegeven dat dit best aangenaam lezen is. Ondertussen lonken begeerlijke dames vanaf de zijkanten naar je, smachtend om een klik. Een magazine zoals Satan himself zou redigeren. Eén en al verlokking.

Slotsom

Het enige probleem is dat je aan het einde van de rit helemaal niets overhoudt. Niets bijgeleerd, tijd verspilt, niets constructiefs opgedaan om later op ene andere manier toe te passen in je leven, noppes. Behalve dan het volgende: het is nu eenmaal leuk om een rioolkrant of – magazine met de grond gelijk te maken. Het geeft een soort artificieel gevoel van superioriteit bij de lezer. Niemand zal ooit in zijn sociale cirkel toegeven dat hij graag Clint leest, iedereen zal het eensgezind afkraken. En dat is net de hele opzet.

Het Dunning-Kruger-effect

"Het probleem van de wereld is dat de domkoppen overlopen van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn", zei de Britse filosoof Bertrand Russel. Het lijkt onlogisch dat een wetenschapper die steeds meer kennis verkrijgt over het universum, steeds beter beseft hoe hoe weinig hij ervan begrijpt en hoe complex alles ineen zit. Het Dunning-Kruger-effect verklaart dit fenomeen en nog veel meer.

Wat is het Dunning-Kruger-effect?
Hoe meer je weet hoe meer je concentreert op wat je niet weet. Het Dunning-Kruger-effect is een psychologisch fenomeen waarbij incompetente mensen hun eigen kunnen overschatten en zich daardoor bovengemiddeld competent wanen. Precies omdat ze niet de vereiste kennis hebben om hun eigen bekwaamheid correct te beoordelen. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten.
Gevolgen in de praktijk?
Dit fenomeen verklaart op het eerste zicht onlogisch gedrag:
·    Minder competente mensen slaan hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn.
·    Dit zorgt vaak voor het gebrek aan intellectueel zelfvertrouwen bij competente mensen. Ze gaan ervan uit dat anderen net zo capabel zijn als henzelf.
·    Incompetente mensen hebben bijgevolg moeite om zichzelf in te schatten, terwijl competente mensen zich vergissen bij het inschatten van de ander.

Hoe hebben Dunning en Kruger dit onderzocht ?

Het fenomeen werd onderzocht met een serie experimenten onder leiding van de psychologen Justin Kruger en David Dunning, destijds verbonden aan de Cornell University. Zij publiceerden hun bevindingen in 1999 in het Journal of Personality and Social Psychology.
De uitkomsten van een aantal eerdere studies wekten volgens Kruger en Dunning de indruk dat bij diverse competenties zoals schaken en tennissen (in de woorden van Darwin) "onwetendheid vaker dan kennis tot zelfvertrouwen leidt". Hun hypothese was dat incompetente mensen:
  1. de mate waarin zijzelf over die vaardigheid beschikken overschatten;
  2. die vaardigheid niet in anderen herkennen;
  3. geen besef hebben van de ernstige mate waarin zij tekortschieten;
  4. na grondig te zijn getraind in die vaardigheid wel inzien dat ze vóór die training tekortschoten.
De deelnemers die wel capaciteiten in huis hadden, onderwaardeerden hun eigen kunnen. Ze vonden dat de taken die ze als makkelijk ervoeren, wel voor iedereen eenvoudig zouden zijn.
Nobelprijs
Dunning en Kruger wonnen trouwens met dit onderzoek in 2000 de Nobelprijs voor psychologie met de uitkomst van hun onderzoek "Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments".
Conclusie
Wees niet te arrogant, stoef niet te veel met je talenten. Bescheidenheid is vaak een teken van intelligentie! 

zondag 24 oktober 2010

The best place for all the goals

De romantiek van legendarische voetbalprogramma’s als Match of The Day gaat steeds meer verloren, zelfs voor diehard fans als ondergetekende. Vandaag geven sites als www.voetbaltube.com gratis en met een vertraging van ongeveer een uurtje, de hoogtepunten van zowat alle belangrijkste voetbalmatchen in Europa. Ideaal voor wie het druk heeft tijdens de week én tijdens het weekend. Dan moet je niet wachten tot zondagavond 23u30 voor je de beelden te zien krijgt.



Ondanks dat je je ervan bewust bent dat je er veel meer van zou genieten om op de goeie ouwe manier naar BBC te kijken, haalt de mentale druk als gevolg van nieuwsgierigheid iedere weekeinde de bovenhand. Dat de kwaliteit van de beelden vaak te wensen laat en het commentaar meestal Arabisch is, brengt weinig weerstand te weeg. De hoogst ergerlijke comments die bij de filmpjes staan zijn van het laagste allooi. Maar vaak zijn ze eerlijker dan wat Geert De Vlieger en Frank Raes lopen te zeiken in Extra-Time.  Eigenlijk een pluspunt dus.

Maar goed, ik had het over www.voetbaltube.com als schoolvoorbeeld van de digitale media van de toekomst. Gewillig offer ik kwaliteit, analyse, rust en nog heel wat kenmerken, op in ruil voor instant gratification zoals een drugsverslaafde naar een joint grijpt in plaats van eens voor een beloning op lange termijn te gaan zoals een sport beoefenen.

Gelukkig gaat het hier over een voetbalsite a.k.a. volkstheater. Berichtgeving die beperkte invloed heeft op gezondheidszorg, communautaire problemen of genocides in het Midden-Oosten. Maar wat als ik daarin geïnteresseerd was en nog minder tijd had? Dan zou ik misschien ook stemmen op Geert Wilders.